Homeopathy. What is it?

I studied homeopathy before. Here’s what I have learnt. I feel terrible about the picture that peoples have about homeopathy. I can’t blame anywho because I think it’s my job to tell. Therefore, I went facebook-rant melayu to explain about it. I just copy paste from my facebook status, okay? Here we go.

WHAT THE HECK IS HOMEOPATHY?

Homeopati tu bukan bomoh siam ya pakcik2 makcik2. Kitaorang x pakai asap kemenyan. Homeopati ni asal dari GERMAN. Kisah dia tu panjang dan lebar, so aku brief:

Pengasas dia diluted ekstrak cinchona bark. Lepas minum, dia asal healthy then jadi tak healthy. Badan dia mengeluarkan simptom2 yang sama dengan malaria; numbness, limb sejuk, peluh, pening. Lepas tu dia jadi sihat balik. Dia repeat minum pun keluar simptom2 yang sama, then sihat balik. Dia catat pemerhatian dia ke atas badan dia dengan yang elemen yang lain seperti Belladonna. Dia juga test ke atas pesakit2 malaria masa tu pun sembuh. Dia frust sangat sebab rate of morbidity sangat tinggi time tu sebab surgical procedure brutal and that anaesthetic tak invent yet so many patients died of infection and complication. Keluarlah 6 jilid dia. Cerita bab acute, chronic, ultra-dilution, energy, universe, vibrasi, healing, “sakit” dan blabla. He kept on improvising his theory. Pasai dia terlalu aneh dan inspired sangat camna dia boleh “prove” balik simptom2 mimik malaria tetapi sihat balik berkali2 tanpa side effect? Ya, aku telah terima semua logik dia. Semua.

Homeopathy ni dia deep, philosophical, berniat baik dan gentle. Penyebab aku lompat MBBS ke BHMS time 2014-2018. Kalau baca, korang akan rasa pengasas dia macam orang Islam sebab dia keep on discuss konsep ‘singular’ sehingga bab hakiki dan rohani. Sebab tu Homeopati ni nak bagi ubat kena singular remedi, takleh nak bagi multi-complex.

Tunggu reaksi. Nak cari remedy yang serasi take time. Depend kepada skil dan seni homeopath itu. Pengalaman aku treated acute benign mass kat a breast with Phytolacca 200C. Lepas tiga hari call, mass dah tak ada. Kalau serasi, Alhamdulillah, cepat remedi take action. Setiap persona dapat remedi lain-lain walaupun sakit sama. Aku alhamdulillah steroid-free dah 5 tahun. Treated chronic allergic rhinitis and my severe acne. Letih aku dua tahun makan Roacutane 10mg naik ke 20mg second year. Relieved… but temporary. Itulah… so far so good kan? Alhamdulillah Allah telah mempemudahkan. Ada sekali tu aku seminggu tak boleh jalan dengan normal sebab hip joint injured kes bercangkul/berkebun tanam rumput. Siyen mamaku yang baik letih massaged aku. Bukak kolej, jumpa my lecturer. Pergh, relieved by Bryonia 200C. Amazing weh. Kejut aku, walaupun aku dah jadi studentnya. Sakit langsung dah tak rasa.

Sampai 200 tahun hingga kini Homeopati masih kena maki. Memang ada pelbagai “mazhab” sebab different approach and belief. Tapi apa yang aku belajar kat kolej dulu adalah yang klasik, tak pakai rambut dan electromagnet. Aku dapat rezeki kerja as homeopath cum retail nutritionist; aku campur cara, apa yang aku belajar ketika BHMS dan perspektif aku yang tersendiwi. Syukur.

Apa2 pun, sembuh datang dari Allah. Sakit adalah moment dosa2 kita gugur. Dia nak singgah sekejap untuk kita reflect balik apa kita ‘terbuat’ kat diri kita dan cari ‘balance’ sebelum kita ‘layak’ sembuh. Insyallah.

Homeopati tak semestinya herba. Animal part pun ya, mineral dan bacterial culture pun boleh.

Kalau pakai TEM microscope, zarah2 medicine boleh nampak pada skala 200 nanometer. Yes, homeopathy is a nanomedicine.

Link towards research and images of “homeopathic is nanomedicine”.

Thank you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.